Fontos információk

Mi a desztilláció?

A desztilláció az egyik legrégibb víztisztító módszer, amit ismerünk. Azt viszont kevesen tudják, hogy mindmáig az egyik leghatékonyabb módszer is, dacára minden technológiai fejlődésnek.
A desztillált víz desztillálás során nyert tiszta, friss víz. A desztilláció az a folyamat, amely során a vízben oldott anyagok (a víz járulékos összetevői) a víztől elválasztódnak szelektív párologtatás, illetve azt követő kondenzáció útján.

A desztillált víz pH-értéke

A frissen előállított desztillált víz nem tartalmaz oldott oxigént és oldott ásványi anyagokat: pH-értéke 7, azaz  semleges, nem savas és nem is bázikus. Viszont a nyitott edényben tárolt desztillált vízben pár óra alatt fel fog oldódni a levegőből származó bizonyos mennyiségű szén-dioxid. Így néhány óra alatt a desztillált víz pH-értéke 5.8 körüli, enyhén savas lesz. Az ilyen enyhén savas víz fogyasztása, sőt, még az ennél savasabb szódavíz vagy szénsavas ásványvíz (3–4 közötti pH-értékkel) sem káros az egészségre, nem okoz elsavasodást az emberi szervezetben. A vesén és a tüdőn keresztül a szervezetünk megszabadul a fölösleges szén-dioxidtól. Így a vérsavó pH-egyensúlya mindig a normális 7.35–7.45 közötti, enyhén lúgos értéktartományban marad.

Összetétele

A desztillált víz összetétele 100 % H2O. Egy H+ és egy OH– ionból tevődik össze, így már könnyebben érthető, hogy a tiszta víz semleges pH-értékű. A vízmolekula szimmetrikus háromszög alakú, ezért néha ebben a formában is írjuk: HOH.

A vízdesztilláló készülék működése

A vízdesztillálók a vízszűrés egyik leghatékonyabb módját alkalmazzák. Egy elektromos vízmelegítő elem a vizet forráspontig hevíti. A túlmelegedés megelőzését általában egy termosztát biztosítja. Mikor a víz gőzzé alakul, fölemelkedik és egy vagy több hűtőspirálba jut. A hűtőspirálokban a gőz ismét vízzé sűrűsödik, majd egy aktívszén-filteren keresztüljutva a készülékhez tartozó kancsóban gyűlik össze. Az eredeti vízben levő szennyeződések és oldott anyagok a forralóedényben maradnak vissza.

A vízdesztilláló készülék karbantartása

Kerüljük a kereskedelemben kapható tisztítószerek, súrolószerek használatát, mivel ezek alkalmazása nyomán a forralóedényben kiöblítés után is mérgező vegyszermaradékok maradhatnak vissza. A forralóedényt citromsav vizes oldatával töltsük fel, egészen a jelölésig. Fedő nélkül indítsuk el a készüléket és hagyjuk fél óráig bekapcsolva. A tartály fedelét az említett oldatba áztatott törlőkendővel tisztogassuk meg. Miután kissé lehűlt a víz, öntsük ki az oldatot és öblítsük ki a már megtisztult forralótartályt.

A desztillált víz fogyasztásának előnyei

Nem tartalmaz klórt. A vezetékes ivóvizet fertőtlenítés céljából rendszeresen klórozzák már a 20. század első évtizede óta, mivel vízfertőtlenítés céljára ez a legolcsóbb, épp ezért napjainkig a legelterjedtebb módszer. Ám az emberi szervezet számára már kis mennyiségű klór rendszeres bevitele is veszélyes: növeli a rák kialakulásának kockázatát, kedvez az asztma és szívbetegség kialakulásának, idült orrgarat-irritációt és torokgyulladást okozhat, a klórozott víz kellemetlen ízéről és szagáról már nem is beszélve.

Nem tartalmaz nitrátokat és nitriteket. A vezetékes ivóvíz bizonyos körzetekben nitrátos és/vagy nitrites lehet. Ezek az összetevők különösen károsak a kisbabákra és az idős emberekre: nagy mennyiségben különböző betegségeket és halált is okozhatnak. Nagy mennyiségű nitrát nitrátmérgezést (methemoglobinémiát) okoz, növeli a rák és egyéb betegségek kialakulásának kockázatát. Csecsemőkre nézve a nitrátos ivóvíz fogyasztása halálos kimenetelű is lehet. Ha egy terhes anya fogyaszt nitrátos ivóvizet, azzal nem csupán magát, hanem a magzatát is mérgezi.

Nem tartalmaz báriumot. A vezetékes ivóvíz egyre gyakrabban szennyezett báriummal is, az ezzel a nehézfémmel történő, évről évre fokozódó talajszennyezés miatt. Bizonyos mennyiség fölötti báriumbevitel az emberi szervezetbe szívbetegséget, magas vérnyomást okoz.

Nem tartalmaz rezet. A vezetékes ivóvíz és a talajvíz gyakran rézzel is szennyezett. A rézzel szennyezett víz hosszú időn keresztüli fogyasztása megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Mikrobiológiailag tiszta. A desztilláció során felforralt vízben elpusztulnak a mikroorganizmusok, és ezek maradványai is szinte 100 százalékig a forralóedényben maradnak.

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a desztillált víz a legtisztább vízfajta. Épp ezért használják világszerte a gyógyszergyártásban, illatszergyártásban, laboratóriumokban, élelmiszeriparban és más területeken.

Segít a méregtelenítésben. A különböző méregtelenítő kúrák fontos része lehet a desztillált víz fogyasztása, mivel ez nem tartalmaz oldott vegyi anyagokat, épp ezért könnyen feloldja és kimossa a szervezetből a veszélyes toxinokat.

Olcsóbb és kényelmesebben használható, mint a boltban kapható palackozott vizek. Nem kell cipelni, nem kell a szállításra is költeni. A műanyag palackokból, különösen napfény hatására, huzamosabb ideig tartó tárolás során káros anyagok oldódnak ki, ugyanakkor a műanyag palackok kiiktatása környezettudatosabb magatartást is jelent.

Mire használják, használjuk leginkább a desztillált vizet?

Mint már röviden említettük is, mindenütt desztillált vizet alkalmaznak a gyógyszeriparban, mivel ez steril víz. Ezért orvosi területen a különböző gyógyászati eszközök sterilizálása során is desztillált vizet használnak.

Laboratóriumi körülmények közt mindenütt desztillált vizet használnak, mivel ez nem szennyezett mikroorganizmusokkal és vegyi anyagokkal.

Lélegeztető gépekben is desztillált vizet használnak, mivel az oldott ásványi anyagokat tartalmazó víz vízkőlerakódást okozna a berendezésben.

A kozmetikai iparban szintén desztillált vizet használnak, a nemkívánatos ásványi anyagok kiküszöbölése végett a gyártási folyamatokból.

Gépjárművekben hűtővízként, vasalóban vasalóvízként is előnyös a használata, a nem kívánt vízkőlerakódás elkerülése végett.

A konzervek és egyéb tartós élelmiszeripari termékek szintén desztillált vizet tartalmaznak, mivel ez segít megőrizni az élelmiszerek természetes színét, ízét, és növeli az élelmiszerek eltarthatóságát.

Neti kancsókban is előnyös a használata, amelyet évszázadok óta alkalmaznak keleten az orrjáratok és az arcüreg tisztán tartására, és a használata újabban a nyugati világban is elterjedt.

Kisgyerekek számára, hat hónapos életkor fölött szintén ajánlott a desztillált víz fogyasztása. A kereskedelemben kapható babavíz, csecsemővíz (baby water, nursery water) általában szintén desztillálás útján tisztított, palackozott ivóvizet jelent.

A háztartási párologtatókban szintén jobb desztillált vizet használni, mint csapvizet. A csapvízből a párologtatóban lerakódó vízkő baktériumok melegágyává válhat, ugyanakkor az elpárolgó vízben levő ásványi anyagok fehér porként rakódhatnak le a bútorzaton és egyéb felületeken.

Akváriumokban szintén ajánlott a desztillált víz használata, de nem 100 százalékban, csak a víz keménységének csökkentésére, a víz keménységétől függően bizonyos részarányokban.

Fogyókúra esetén, mivel fokozottan kell figyelnünk a naponta szükséges folyadékbevitelre, előnyös a desztillált víz fogyasztása azért, hogy a szükséges ivóvízbevitel megbízható, tiszta vízforrásból történjék.

Néhány téves nézet a desztillált víz használatáról

A desztillált víz fogyasztása veszélyesen befolyásolja a szervezetünk ásványianyag-bevitelét. Való igaz, hogy a desztillált víz nem tartalmaz oldott ásványi anyagokat. Ám az is igaz, hogy a napi ivóvízadagunk az ásványianyag-szükségletünk maximum 15 %-át fedezheti. A szervezetünk a számára szükséges ásványi anyagok többségét nem az ivóvízből veszi fel, hanem az élelmiszerekből. Ez már csak azért is igaz, mivel az élelmiszerekben található szerves vegyületek jóval könnyebben asszimilálhatók az emberi szervezet számára, mint a vízben oldott szervetlen vegyületek.

Ha desztillált vízzel főzünk, az csökkenti az élelmiszerek ásványianyag-tartalmát. Ez valótlan állítás. A főzés révén mindenképp sok értékes ásványi anyag oldódik ki az élelmiszerekből, függetlenül attól, hogy desztillált vagy desztillálatlan vízzel főzünk. Ezért terjed egyre inkább a hagyományos főzés helyett a gőzben való párolás.

A desztillált víz rendszeres fogyasztása gyengíti a fogzománcot. Ez az állítás is valótlan. A desztillált víz nem képes kioldani a fogzománcban levő ásványi anyagokat. 

A desztillált víz semlegesebb ízű, mint a keményebb, oldott ásványi anyagokat tartalmazó vizek. Ez az állítás igaz: a desztillált víz semleges ízű. Ám az is igaz, hogy ez a semleges, tiszta íz sokkal kellemesebb, mint a klórozott és gyakran másképpen is szennyezett csapvíz íze.

A vízdesztillálás sokba kerül. Ez az állítás nem igaz. A vízdesztilláló készülékek energiatakarékos berendezések, éppen ezért 4 liter víz átdesztillálása kb. 120 Ft-ba kerül. Ez sokkal olcsóbb, mint palackozott vizet venni, annak hazaszállítását, illetve a visszamaradó PET-palackok elszállítását is megoldani. Olcsóbb a hagyományos víztisztítók karbantartási és filtercserés költségeinél.

Desztillált víz vagy forrásvíz?

Számos fórumon vitatkoznak erről a kérdésről, és általában azzal érvelnek a forrásvíz fogyasztása mellett, hogy az természetes. Ez az állítás sem felel meg egészen a valóságnak, mivel a palackozott vizek többsége is valamilyen tisztításon megy keresztül, mielőtt a palackba kerül. Például sokféle ásványvizet vastalanítanak palackozás előtt, mivel a vastartalmú víz huzamosabb idejű tárolás után enyhén elszínezné a műanyag palackot. Aztán ott van még a műanyag palackokból kioldódó ftalát és egyéb káros anyagok.

A desztillált víz használatával mindezen kockázati tényezők elkerülhetők, és ráadásul az egész eljárás olcsóbb és kényelmesebb, mint ha palackozott vizet vásárolnánk. Rendelje meg Ön is még ma saját vízdesztilláló készülékét, és élvezze a valóban tiszta, friss víz minden előnyét!